Extra članek!

POTRJEVANJE SKOZI POVODEC!
.
»Flexi« oz. RAZTEGLJIVI povodec ima na koncu »širši pleten trak«. Če doma naučimo psa IGRE preko tega delčka ploščatega traku brez, da bi ga prevečkrat sam spustil, imamo nov »instrument« nagrajevanja. Z dovolj plensko usmerjenim psom lahko dosežemo, da ta del drži z zobmi med tem, ko se igramo.

.
Potrjevanje skozi ''flexi'' pride prav kjerkoli - tudi v prometu!

PRIMER: Najprej psa naučimo IGRO s tem trakom. Ko je pes odpet se igramo s pletenim delom traku podobno kot z igralno klobaso (2.del). Paziti moramo le, da pes ne zagrabi ravno za kovinski karabin. Ko pes drži trak se igramo tako, da občasno rahlo zategujemo napetost v povodcu in ob sunku psa v svojo smer popustimo »STOP GUMB« tako, da pes nenehno zmaguje. Če hočemo pravočasne potrditve (»timing«), ne smemo zaklepati STOP gumba. Ko se kuža veseli igre s povodcem, psa pripnemo. Najprej počakamo, da izpolni eno naučeno vedenje na naš signal. Recimo »sedi« , »učke«, »glas«, »poleg« ...itd. Trak je dovolj dolg (40cm), da ga pes lahko zagrabi, ko ga malenkost vzdignemo in hkrati rečemo »skoči«. Seveda ne zastonj ampak le, če si ga je prislužil za nagrado!

SPUŠČANJE TRAKU:
Ko se pes rad igra preko ''fleksija'' ga moramo naučiti tudi spuščanja. Če pes pozna besedo »menjava«, ali »PUSTI« mu po vsakem spuščanju takoj po 1-3sec. s signalom in hkratnim premikom traku rahlo navzgor vzkliknemo »SKOČI« in ponudimo trak v ponovni ugriz. Če tega ne pozna potem utrjujemo spuščanje na plenu, ki ga pes lažje drži (klobasa). Če vidimo, da pes spusti ob TIHI besedi MENJAVA ali PUSTI zato, da bi dobil hrano jih izrečemo tik preden pes sam od sebe spusti plen. Ko to obvlada je princip pri traku isti. Psa imamo po določenem času z igro preko raztegljivega povodca torej pod kontrolo. Kasneje lahko to igro nadgrajujemo med kolesarjenjem.


Poslušnost na bankini

PRIMER: Ko pes teče in drži trak v gobcu ga lahko potrjujemo z rahlim zategovanjem in takojšnjim popuščanjem = NAGRADA, v svojo smer med samim TEKOM ob kolesu. To nam pride prav predvsem takrat, ko nas prehiti kakšen velik kamion, hiter motorist, rešilec s sireno ali se srečamo s kakšnim od spuščenih psov. Takoj po vsaki motnji, ki jo je pes dokaj mirno prenesel mu med samo vožnjo z rahlim zategovanjem napetosti in takojšnjim spuščanjem po njegovem ''rahlem odgovoru'' povemo, da je zmagal in ga s tem potrdimo za MIRNOST. Ob teku brez motečih dejavnikov je gumb »STOP« sproščen in ne zategujemo psa nazaj.
.
Taka vožnja s kolesom zahteva seveda tudi prisebnega ''šoferja'', ki obvlada psa v vseh okoliščinah: kolesarske steze, bankine, dvosmerni promet, križišča in ne pretirava z dolžino nenehnega teka.


Krdelo=VARNO v prometu!

Dokler psa nimamo vsaj 90% pod NADZOROM se izogibajmo sprehajalnim potem kjer so spuščeni psi, prometnim potem ter konicam. Pred križiščem, ko bi psa radi spravili v disciplino rečemo »pusti«. Ker pes pričakuje ponovni ugriz kot nagrado za spuščanje, imamo njegovo POZORNOST in je VODLJIV. Kasneje ga lahko potrdimo z »skoči« in ponovnim nošenjem traku, ko smo križišče že prečkali. Če pes začne pes ob kolesu preveč prehitevati rečemo »menjava!« in pes je ob trak. Če gre 5-50m spet lepo vzporedno ob kolesu je zopet »skoči«! Za zmagovalno nošenje traku ''fleksija'' je normalno, da pes malenkost prehiteva 20-200cm vendar ga zaradi tega ne opozarjamo ali zategujemo. Tako ima pes nenehno občutek zmagovalca, kamorkoli se odpravimo z njim!
.

Varna trojka

Zlasti neveščim vodnikom in tistim, ki nimajo kristalno razčiščenega krdelnega odnosa s svojim psom »kdo je glavni vodja« (vodnik) ne priporočam takega načina potrjevanja dokler niso prepričani v obvladljivost situacije v vsakem trenutku in v vseh okoliščinah. Taki vodniki naj niti ne poskušajo podobne igre preko 1m navadnega povodca, ker bo pes lahko hitro prevzel vajeti v svoje roke, kar pa ni naš cilj. NEVEŠČEGA vodnika bi lahko zaradi premajhne dolžine navadnega povodca pes res lahko sčasoma začel izsiljevati za premoč - zato lahko to »igro kontrolirane in spremenljive napetosti« uporabljajo le vešči vodniki.

Potrjevanje skozi POVODEC
uporabljamo vodniki tudi kot izpitniki ali tekmovalci. Ob poteh, ki so bolj protokularnega pomena imamo psa lahko na fleksiju ali se igramo z debelejšim in krajšim povodcem. Take poti so: veterinarski pregled, prihod iz avta do vadišča, ''defile'' tekmovalcev ali otvoritev, razglasitev rezultatov ipd. Psa imamo pod kontrolo, ga obenem potrjujemo ali se igramo in tako zmanjšamo možnost dekoncentracije ali konflikta z drugimi psi. Na ta način vzdržujemo STALNI KONTAKT s psom in ga obenem učimo - šolamo posamezne vedenjske člene v težkih okoliščinah polnih »motečih dejavnikov«.


Obvladljivost v prometni konici

Navedene metode potrjevanja nikakor NE SMEMO ENAČITI ali mešati z nezaželjenim samovoljnim grizenjem povodca ali nadvladljivim premočnim vlečenjem psa v svojo smer. Če se tako vedenje pojavi, ga je treba nemudoma preprečiti in prekiniti vse aktivnosti s psom tisti moment in ga osamiti. Pes bo razumel, da ga poskusi nadvladovanja vodnika ne pripeljejo nikamor. Morebitno razmišljanje o tem, da pes grize povodec zato, ker "kontrira" vodniku in bi ga rad s tem "nadvladoval" je predmet starega načina šolanja in razmišljanja kjer vodnik s psom krdelnega odnosa nima ravno najbolj razčiščenega in je z njim neprestano v neki borbi "kdo bo koga".

POTRJEVANJE s pomočjo "fleksija" je torej mogoče le, če smo predhodno dobro utrdili posamezne potrebne elemente:
1. Psa najprej naučimo IGRO s ploščatim delom traku - se pravi, da je ta delček njegova NOVA IGRAČA, ki jo ima lahko v gobcu le za nagrado, če si jo prisluži in se primerno vede.
2. Potem naučimo psa, da to "novo igračo" tudi SPUSTI, ko tako zahtevamo. Za nagrado dobi ponovni ugriz in šele nato se spet lahko igra. To igro in spuščanje lahko ponovimo vsakič preden se kasneje odpravimo s kolesom na pot.
3. ŠELE po tem pravilno naučenem in uravnovešenem odnosu med vodnikom in psom se lahko odpravimo s kolesom in psom (ki drži pleten trak v gobcu) na sprehod toda le v primeru, da držanje in tudi spuščanje pes res dobro obvlada saj bi bil v nasprotnem primeru težko vodljiv. Uporabnost in funkcionalnost takega načina vodenja z vmesnim potrjevanjem ob kolesu je razvidna iz slik.
.

Krdelo = VARNO v prometu!

Vodnik poskuša s tem NOVIM načinom vzpostaviti pozitiven odnos s psom z igro kontrolirane in spremenljive napetosti preko povodca - v IGRI, ki pomeni zgolj kontakt, vez in nekakšen »pogovor« med človekom in živaljo.


Nikita & Aya Q.