NOVI MLADIČEK

Prihaja!
.
NASVET ZA TISTE, KI SE ODPRAVLJATE K VZREDITELJU PO MLADIČKA:
.
Če niste predhodno večkrat obiskali legla pri vzreditelju in spremljali razvoja posameznih mladičkov je ob prevzemu najbolje, da mladička ne izbirate vi - ampak preprosto pustite, da ON IZBERE VAS. To mu omogočite, če polkeknete med leglo in pustite psom, da ocenijo vašo notranjo kozmično frekvenco. Tisti mladič, ki se je najbolj iskreno "obesil na vas" in vas najbolj pozorno spremljal ob odmikanju - naj bo vaš bodoči pes. Ne izbirajte psa po barvi dlake razen, če ga imate za rastavne namene. Ne iščite izstopajočih mladičev po obnašanju in karakterju saj se osebnostne kvalitete posameznika pokažejo šele po 5 mesecih. Razmerje med mladiči se torej bistveno spreminja še vsaj 5 mesecev po tem, ko imate mladička že doma (podrobneje o tem v rubriki ZANIMIVOSTI - "Spreminjanje Razmerja").

.
Pomembno je vedeti, da iz "legel neodgovornih vzrediteljev" (v katerih mladički nimajo dovolj pravilnih in aktivnih stikov s človekom) psom, ko odrastejo vedno pomeni PES VEČ - KOT ČLOVEK!!! Le, če vzamemo mladička od vzreditelja, ki se je večkrat na dan z vsakim posebej aktivno ukvarjal in ga delno socializiral - imamo optimalne pogoje za tesno navezavo tudi na nas kot vodnika.
.

.Ko gremo k vzreditelju po mladička, moramo imeti s seboj šoferja. Najbolje je, da vzame bodoči VODNIK svojega mladiča V NAROČJE TAKOJ - že preden se odpeljemo domov in ga imajo pri sebi tudi med samo vožnjo (ne v naročje otrokom). To je neponovljiva priložnost, da se z navzemanjem telesnega vonja mladič takoj naveže na "novo mamo" oziroma vodjo krdela. Tako mu omogočimo najbolj jasno sliko KRDELNE HIERARHIJE. Kasneje naj doma spozna seveda tudi ostale člane krdela in bivalno okolje - toda glavno zatočišče zanj bo vedno pri "vodji krdela".

Na začetku se moramo sprijazniti z 2-3 dnevnim cviljenjem in jokom (kar je normalno) na katerega je najbolje, da ne reagiramo prevečkrat. Z mladičkom se vedno poigrajmo takrat, ko je miren in tiho, vendar ga ne vznemirjamo takrat, ko počiva ali spi. Igramo se vedno samo toliko kolikor mladičku ugaja oz. še malo krajši čas.

NIKOLI SI NE SMEMO ZAŽELETI IGRE MI ALI NAŠI OTROCI:

Pes ni igrača!!! Igra naj se z nami izključno iz lastnega zanimanja ampak samo takrat, ko si je to igro z neko malenkostjo prislužil. Najprej se igramo doma v stanovanju, kasneje okrog doma po dvorišču in večkrat (po enem mesecu) tudi na kakšnem tujem travniku. S sabo lahko vzamemo pripomočke, ki so opisani v rubriki ZANIMIVOSTI (članek "NA SPREHODU").

Mladička nikoli ne prosimo za igro
(kaj šele vsiljujemo) - saj mora vedno PES prositi zanjo, če mu je igra z nami VŠEČ. Nkoli ga ne vabimo ampak mu zbežimo in le ponudimo možnost, ki jo ima pravico zavrniti ali sprejeti. Če bomo pri odnosu do živali NEVSILJIVI - ni razloga, da pes ne bi kazal AKTIVNE podrejenosti.
.
Ljudje večkrat rečejo "MOJ PES SE NE ZNA IGRAT !" - /svetovna bedarija/ - VODNIK se ne zna igrat! Drug pes bi mu takoj ponudil igro s katero bi ga razvnel do onemoglosti - toda to nikakor ni naš cilj zato se moramo poruditi pri razmišljanju. Pes naj uživa z nami - NE S PSI, MAČKAMI, V VODI, V GNOJU, LUKNJAH ... (lahko, če smo SKUPAJ Z NJIM v vodi, blatu, snegu ...) Bodimo kreativni in domiselni pri zasnovi igre. oblecimo se umazane cujne in BODIMO PES, če je to potrebno! Drugače se moramo pozanimati o navodilih kvalitetne in raznovrstno primerne igre za določeno starost mladička, ki je opisana v rubriki UČENJE MLADIČA.

Z uvajanjem izbire mesta za OPRAVLJANJE POTREBE bodimo potrpežljivi in mladička nikoli ne kaznujmo!!! zaradi tega če se je pokakal ali polulal v stanovanju ali pesjaku. Pes ne ve kaj je prav in kaj ne - ZANJ JE VSE PRAV!!! In to je predvsem tisto, kar je zanj koristno, uporabno in užitno. Če mu rahlo smrdljiv čevelj ali copat diši je PRAV, da ga skuša pojesti - zato se zavedajmo, da smo vedno MI tisti, ki mu ponujamo nezaželjena vedenja s svojo nedoslednostjo. Namesto, da se jezimo na psa - je bolje da smo korektni in SE JEZIMO NASE!!! Stvari za katere ne želimo, da jih grize naj bodo vedno pospravljene tako, da psu niso dosegljive. Ravno tako vse igrače. Na razpolago so mu samo takrat, ko se ukvarjamo s psom - drugače NE!
Zato imejmo za preusmerjanje nezaželjenega vedenja (grizenje čevljev, stola, raznašanje dosegljivih stvari) vedno pri sebi kakšen briket ali piškotek in poskušamo mladička zamotiti in preusmeriti njegovo pozornost drugam. Če je nakaj časa "olikan" se poigrajmo.

.
VZROK ZA IGRO:
naj bo torej vedno kakšno zaželjeno obnašanje. Nikoli ne igramo kar v "tri krasne". Pes naj dobi občutek, da nič - ampak zares NIČ NI ZASTONJ! Za kasnejši DELOVNI ODNOS s psom je najbolje, da se igra s psom samo vodnik (ne brat, ne otroci, NE DRUGI PSI!!!, ne žena, ne obiski ..). Če pes pozna samo igro z vodnikom (in kasneje markerjem) ni razloga, da bi jo kdaj iskal drugje.
.
NASVET: Nikoli v ničemer, karkoli počneš s svojim psom, NE PRETIRAVAJ!!! Vsakič preden greš delat s psom si dopovej - da si BUMBAR, ki nima pojma o psih! Postopek RESETIRANJA vodnika je nujen za neobremenjeno psiho obeh! - psa in človeka. (več o tem v tej rubriki "UPORABNO GRADIVO"- članek "Psihologija učenja")
.

Takoj, ko dobimo mladička domov lahko uvajaš "KLASIČNO POGOJEVANJE" s klikerjem (več o tem v 2.delu "IGRA = SREDSTVO"). Na koncu zelo kratkih učnih seans je igra vedno ZA NAGRADO. Vedno poskušamo psu ugoditi z igro takrat, ko je naredil nekaj zaželjenega (prišel do nas, hodil v naši bližini ...), da bo imel motivacijo za SODELOVANJE z nami.

.
ZA "STANOVANJSKE PSE"
je najprimerneje, da imamo v stanovanju BOX (lahko iz kov. mreže, da opazuje dogajanje) kot rezervno mesto kjer ima pes možnost umika pred nami (in mi pred njim). V box je najbolje, da mu najprej dajemo večerjo in ga pustimo par minut zaprtega in nato spustimo. Tako ga bo imel rad in bo šel skozi odprta vrata večkrat sam notri preverit, če ga kaj nastavljenega čaka - mi pa ga včasih le še zapremo za nekaj časa. To nam bo večkrat prišlo prav tudi med obiski. Po učenju in kvalitetni igri mu vržemo priboljšek v box in ga za par ur zapremo. Tam se mu ob posodi sveže vode vsa učna snov še bolje "usede", če ga pokrijemo z belo rjuho. Pes bo blažen v svojem svetu in spoznal, da so prijetni tudi trenutki brez kontakta z nadležnimi ljudmi. Box vpeljemo kot NAGRADO in ne kot "kazen".



Vodnik naj psu pomeni edino sonce
ki vzhaja in zahaja zanj - vsak dan posebej. Vsak trenutek časa, ki ga preživi z nami naj psu pomeni EDINO SVETLO LUČ v njegovem življenju. To je odnos, ki ga izžareva pravilno AKTIVNO PODREJEN pes do svojega vodje krdela. Več o tem v rubriki "ZANIMIVOSTI" (Kdo Komu Izkazuje Pozornost, članek Aktivno Ignoriranje, članek Obrni Glavo).
.
.
.
SREČNO!
Nikita & Aya Q.

.
(KONTAKT gsm: 041 236 073, mail: reisenadler@gmail.com)